top of page
  • Foto van schrijverAaron

#6 - Waarom je niet te laat bent voor Bitcoin: De toekomst van geld

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2023

Na het lezen van artikel 5 vraag je je wellicht af of je niet te laat bent voor Bitcoin. In dit artikel zal ik daarom laten zien dat Bitcoin slechts zijn eerste stapjes zet op het wereldtoneel. Op dit moment wordt geschiedenis geschreven en jij maakt het live mee!

Heb je de eerdere artikelen uit deze serie nog niet gelezen, dan raad ik je aan dit eerst te doen en hier te beginnen. Bitcoin is namelijk een compleet nieuwe innovatie. Om zijn waarde in te zien, moeten we eerst begrijpen wat geld is en welke problemen er aan gelieerd zijn. Via Bitcoin gaan we de problemen in de wereld door een andere bril zien. Een bril van hoop en optimisme.
Monetaire pubertijd

Je bent niet te laat, in tegenstelling, wie dit leest is nog hartstikke vroeg. Bitcoin bestaat nog maar sinds 2009 en een monetair ecosysteem heeft tijd nodig om volwassen te worden. Bitcoin zit in wezen nog maar in zijn pubertijd en de huidige Bitcoiners zijn allemaal early adopters van deze nieuwe technologie.

De potentie die Bitcoin heeft is enorm maar op dit moment is het ecosysteem nog niet volledig volwassen. Dat niet alleen door een gebrek aan educatie en misleidende informatie in de media, maar ook omdat de infrastructuur achter Bitcoin nog niet klaar is voor massa adoptie. Hiermee bedoel ik educatie, nieuwe apps, wallet functionaliteiten en andere zaken die het gebruiksgemak vergroten.

De gebruikerservaring kan en zal de komende jaren worden verbeterd en meer ondernemers zullen Bitcoin accepteren voor goederen en diensten. In dat opzicht kun je Bitcoin als protocol vergelijken met het internet in de jaren '90. Het Bitcoin protocol zelf is echter ontzettend robuust en functioneert al 13 jaar volledig probleemloos. Het internet is grenzeloos en we gebruiken het om met elkaar te verbinden en gegevens te delen. Stel je voor dat elk land zijn eigen regionale internet had. De Europese unie, Zuid-Afrika, Mexico en ga zo maar door, allemaal centraal gecoördineerd. Hoe anders zou dat zijn? Dat is namelijk precies wat er tegenwoordig met geld gebeurt. Wat bleef achter terwijl er op het internet voor hele industrieën een wereldwijde potentiële markt vrijkwam?

Financiële diensten, opgesloten door wettelijke voorschriften en nationale valuta's. En dat terwijl we geld gebruiken als middel om de waarde van goederen en diensten met elkaar te communiceren. Bitcoin opent een wereldwijde adresseerbare markt voor financiële diensten. En net zoals het internet heeft het Bitcoin ecosysteem tijd nodig om de infrastructuur te laten groeien. Bitcoin wordt natuurlijk al gebruikt als spaarmiddel en voor zowel lokale als internationale betalingen, maar de potentie is nog enorm. Voordat de wereld Bitcoin als universele rekeneenheid gebruikt, is er nog een lange weg te gaan. Daarom kun je relaxed ademhalen en heb je tijd om verder te leren. Maak je geen zorgen over de prijs, eerder over jouw aandeel van de 21 miljoen.


Instituties

De regels en wetten rondom nationale valuta's en financiële diensten vonden hun weg naar beleid via de BIS, het IMF en werden geïmplementeerd door centrale banken. Wat zijn dit dan voor organisaties? Deze instituten vinden hun oorsprong in internationale clubjes zoals de Verenigde Naties (VN) en overstijgen de nationale beslissingsbevoegdheid van individuele landen. Ze streven naar financiële stabiliteit, inclusiviteit, gelijkheid, verbeterde internationale samenwerking en zijn betrokken bij landen in financiële problemen.


Wat is de rol van de BIS?

BIS staat voor Bank for International Settlements.

Deze organisatie heeft 3 functies:

  • het functioneert als bank voor centrale banken;

  • het is een onderzoekscentrum vanwege de centralisatie van globale financiële data;

  • evenementen planner voor de zogenaamde globale elite.

De BIS heeft 180 klanten, terwijl er slechts 63 leden zijn. Deze 63 leden zijn de grote centrale banken ter wereld. De overige klanten zijn centrale banken uit ontwikkelingslanden die geen lid mogen worden. Ze moeten wel gebruik maken van de BIS en betalen voor alle diensten en services, maar ontvangen geen dividend. Deze winstuitkering wordt alleen uitbetaald aan de 63 leden. Dit terwijl de BIS overal aangeeft te streven naar inclusiviteit en gelijkheid.


De Bank for International Settlements wordt gebruikt om de onderlinge geldstromen te settelen tussen centrale banken (zie artikel 5). Daarnaast voeden zij de centrale banken met de onderzoeksinformatie waarop nationaal financieel beleid wordt gebaseerd.

Het opmerkelijke is dat de BIS en zijn (ongekozen) medewerkers boven alle internationale wetten staan en volledige immuniteit hebben. Waarom heeft een organisatie met toezicht en invloed op de grootste financiële systemen geen wettelijke aansprakelijkheid?


Wat is de rol van het IMF?

Het IMF (International Monetary Fund) is ooit opgericht om de wisselkoersen tussen nationale valuta's en goud te monitoren. De dollar was gekoppeld aan een vaste wisselkoers met goud. Andere landen werden door het IMF gemonitord om hun wisselkoers competitief te houden en zo valuta oorlogen te voorkomen.

Na 1971 was deze rol overbodig omdat de VS de dollar loskoppelde van de goudstandaard. Andere landen volgden dit voorbeeld, koppelden hun valuta's los van goud en voerden weer hun eigen valutabeleid. Hierna werd de rol van het IMF aangepast tot het verstrekken van leningen aan landen in financiële problemen. Bij deze leningen worden beleidseisen opgelegd die invloed hebben op het nationale beleid van soevereine landen.

De VS heeft maar liefst 17% van de stemrechten binnen het IMF. De navolgende landen (China en Japan) hebben slechts 6% van de stemrechten. De VS heeft dus een grote impact op wie leningen krijgt en welke beleidseisen hiervoor worden opgelegd. In ruil hiervoor betaalt de VS ook meer aan het IMF. Dus in feite kopen zij beleid (lees invloed) in landen met financiële problemen. De rente op de verstrekte leningen vloeit weer terug naar het IMF. Je zou hieruit kunnen concluderen dat het IMF baat heeft bij landen met financiële problemen. We kunnen op z'n minst concluderen dat ontwikkelingslanden na al die jaren niet in een betere positie zijn dan vóór de “hulp” van het IMF.


Wat doen centrale banken?

De centrale banken wereldwijd zijn ofwel privé-eigendom, ofwel eigendom van de staat, ofwel een combinatie. Centrale banken hebben een aantal taken wat over het algemeen neerkomt op:

  • de uitvoering van het nationale monetaire beleid;

  • basisgeld in circulatie brengen;

  • toezicht op financiële instellingen;

  • de stimulatie van betalingsverkeer;

  • kwaliteitscontrole op bankbiljetten en het tegen gaan van vervalsingen.

Het monetaire beleid handhaven en uitvoeren is dus een menselijk proces in het fiat systeem, toegewezen aan een select groepje mensen. Deze mensen zijn verantwoordelijk voor de prijsstabiliteit, oftewel, het voorkomen van inflatie. We kunnen wel stellen dat dit wereldwijd niet heel succesvol verloopt (zie artikel 4).Het is een enorme red flag wanneer de centrale bank van de wereld reservevaluta zulke hoeveelheden geld creëert. Dit is een goed moment om onszelf hardop af te vragen waarom selecte groepjes mensen invloed hebben op de waarde van ons geld.

De centrale bank is namelijk waar inflatie vandaan komt, dit wordt bijvoorbeeld niet gecreëerd door Rusland. Ondertussen is niet eens meer zeker welk probleem groter is. Dat centrale banken invloed hebben op de waarde van jouw geld, of dat ze deze verantwoordelijkheid bijzonder slecht onder controle hebben. Dan laten we zelfs het cobra effect, dat deze instituties creëren, nog even achterwege.


Bitcoin adoptie start bottom up.

De mensen die bij de BIS, het IMF en centrale banken werken zijn stuk voor stuk niet door het volk gekozen. Waar ze het allemaal hebben over financiële inclusiviteit en gelijke kansen leven ze deze uitspraken niet. Waarom zouden mensen die via deze organisaties enorme macht hebben en invloed kunnen uitoefenen open staan voor een nieuw systeem zoals Bitcoin? De verandering zal daarom hoogstwaarschijnlijk niet top down komen, maar bottom-up up.

Mensen die momenteel onderaan de financiële ladder staan en geen toegang hebben tot financiële diensten hebben met Bitcoin eindelijk een optie. Er is een vrijwillig monetair systeem beschikbaar dat is gebaseerd op betrouwbare verifieerbaarheid in plaats van het oude en niet te verifiëren vertrouwen.We kunnen op de fiat standaard blijven waarin een zeer kleine groep mensen een onbeperkte hoeveelheid geld mag produceren. Alleen wij zelf niet. Of we kunnen kiezen voor de Bitcoin standaard, waarbij niemand dat kan doen. Óók wij niet.


Voor mensen uit ontwikkelingslanden is veel sneller duidelijk wat de waarde is van het Bitcoin netwerk. Er zijn al jaren hoge inflatiecijfers in landen zoals Turkije, Libanon, Argentinië, Zimbabwe en Venezuela. Ook zijn er genoeg voorbeelden van overheden die geld van hun burgers in beslag hebben genomen. Mensen snappen daarom instinctief wat het betekent dat hun overheid geen invloed heeft over de waarde, of controle kan uitoefenen over hun geld. Ditzelfde geldt voor politieke vluchtelingen die hun huis en haard achter hebben gelaten en geen toegang meer hadden tot hun bankrekening. Met Bitcoin heeft iedereen altijd en overal ter wereld toegang tot zijn geld. Mits ze er op de juiste manier persoonlijke verantwoordelijkheid voor nemen.


Bitcoin adoptie op landelijk niveau

We zien ondertussen dat ook landen de waarde van Bitcoin beginnen in te zien. Sinds 2021 hebben El Salvador en de Centraal Afrikaanse Republiek (C.A.R.) Bitcoin als bijkomend wettig betaalmiddel opgenomen in de wet. In de C.A.R. is al decennia de CFA franc het wettelijke betaalmiddel. Hierover heb je kunnen lezen in artikel 3. De mensen in dit land komen nu in contact met een vorm van geld waarvan het monetaire beleid niet in Frankrijk wordt bepaald.

De waarde die door mensen in de lokale economie wordt gecreëerd en gespaard in Bitcoin, vloeit niet meer weg naar Frankrijk via inflatie. De waarde die wordt gecreëerd door mensen die sparen in Bitcoin wordt gedeeld met iederéén die spaart in Bitcoin. Of je nu een bakkerszaak hebt in C.A.R. of de CEO bent van het beursgenoteerde Microstrategy. Iedereen werkt voor Bitcoin en voegt waarde toe aan het netwerk. Er is nu eindelijk een alternatieve vorm van geld waarin kan worden gespaard voor de toekomst. Dit biedt hoop in één van de armste landen ter wereld.

El Salvador is ook een land dat sinds 2001 geen eigen nationale munteenheid meer heeft en gebruikte alléén de dollar. Zoals je eerder hebt gelezen in artikel 4 exporteert Amerika inflatie via het printen van geld. Dus net als de bevolking van de C.A.R., is de bevolking van El Salvador slachtoffer van buitenlands monetair beleid. De regering van El Salvador lijkt goed op de hoogte te zijn van dit probleem en heeft daarom een gedeelte van de nationale financiële reserves omgezet in Bitcoin.


Tot 2017 had slechts 29% van de inwoners van El Salvador een bankrekening.

Binnen 4 maanden na de invoering van Bitcoin in El Salvador, heeft al meer dan 50% van de bevolking een Bitcoin wallet gedownload. Dit toont aan hoe gemakkelijk Bitcoin als een inclusiever alternatief kan worden geadopteerd ten opzichte van het banken systeem. Waar het oude financiële systeem goedkeuring vereist voor deelname, is Bitcoin een open monetair netwerk en beschikbaar voor iedereen. Iedereen met een pc, mobiele telefoon of tablet kan een Bitcoin wallet downloaden en er is niemand die hiervoor toestemming moet verlenen. Iedereen die daadwerkelijk streeft naar financiële inclusiviteit zou hier razend enthousiast van moeten worden.

Veel mensen in El Salvador zijn afhankelijk van het geld dat wordt verstuurd door hun familie, bijvoorbeeld vanuit de VS. Omdat er in El Salvador meer mensen wonen zonder een bankrekening, is het een op cash gebaseerde economie. Dus voor dit soort internationale fiat transacties hebben zij bedrijven als Western Union nodig. Voor kleine transacties kunnen de overboekingskosten al snel tegen de 30% lopen. Er zijn niet overal kantoren van Western Union dus sommige mensen moeten uren in de bus zitten om hun geld op te halen. Dan is er nog het risico dat ze buiten het Western Union kantoor of tijdens de reis terug naar huis worden beroofd of een ongeluk krijgen.

Via Bitcoin kan het familielid in de VS over het Bitcoin netwerk geld versturen naar zijn familie in El Salvador. Dit is mogelijk binnen een fractie van een seconde en kost praktisch niks aan fees. De busreis naar het Western Union kantoor is niet meer nodig en deze tijd kan nu worden gebruikt om iets productiefs te doen door waarde te creëren voor anderen in de samenleving. Heb je mijn eerdere artikelen gelezen dan kun je je voorstellen wat Bitcoin op den duur aan positieve effecten zal hebben op de economie van El Salvador.Bitcoin adoptie in El Salvador


Bitcoin obligaties

Voor het financieren van onder andere sociale voorzieningen, het overheidsapparaat en de politieke agenda hebben overheden geld nodig. Naast belastingen halen overheden ook geld op via het uitgeven van staatsobligaties. Deze worden verkocht op de open markt, maar ook als onderpand ingezet voor een lening van de centrale bank. In ruil voor deze staatsobligaties wordt door centrale banken nieuw geld gecreëerd, basis geld. Dit ligt echter anders in landen met een centrale bank die geen eigen valuta uitgeeft, zoals El Salvador. Zonder een eigen munteenheid is El Salvador overgeleverd aan buitenlands monetair beleid, in hun geval dat van de Amerikaanse dollar.

Wanneer de regering van El Salvador geld nodig heeft kan het niet zomaar aankloppen bij de lokale centrale bank, maar is het overgeleverd aan organisaties zoals het IMF. Het IMF en de VS hebben over de jaren heen een grote rol gespeeld in het nationale beleid. Het is dan ook geen toeval dat El Salvador de eigen valuta heeft ingeruild voor de dollar.

De huidige regering geeft tussen de regels aan dit spelletje door te hebben en buitenlandse invloed niet meer op prijs te stellen. Na al die jaren onder “toezicht” van de VS en het IMF kampt El Salvador nog steeds met dezelfde problemen. El Salvador heeft besloten een andere weg in te slaan en óók gebruik te maken van de voordelen van een neutraal open monetair netwerk, Bitcoin.

De president van El Salvador, Nayib Bukele, heeft onlangs zijn plannen aangekondigd voor Bitcoin city. Hiervoor zal El Salvador voor één miljard dollar aan obligaties uitgeven. Er zal waarschijnlijk zo’n 6,5% jaarlijkse rente tegenover staan en volledige terugbetaling van het bedrag in dollars na 10 jaar looptijd. De ene helft zal worden geïnvesteerd in toerisme, energie, infrastructuur en een gunstig ondernemersklimaat gericht op globale financiële diensten. De andere helft zal worden gebruikt voor het kopen van Bitcoin.

Dit geeft institutionele beleggers de kans om blootstelling te krijgen aan Bitcoin, zonder de volatiliteit. Het voordeel voor El Salvador is dat het investeringen kan doen zonder soevereiniteit af te staan, zoals bij een lening van het IMF.


Bitcoin renaissance

Bitcoin miners hebben een financiële motivatie om op zoek te gaan naar de werelds meest goedkope, gestrande energiebronnen. Ze worden hiervoor vervolgens beloond met Bitcoin.

El Salvador is een land dat rijk is aan slapende vulkanen. Deze kunnen worden geütiliseerd om Bitcoin miner apparatuur aan te sluiten op oneindige geothermische energie. Alles wat de miners nodig hebben is een energiebron, hun mining apparatuur en een internet connectie. Dit kan een gamechanger zijn voor de energiesector in El Salvador. Ook verstevigt de overheid zijn positie in Bitcoin door mee te bouwen aan de infrastructuur achter deze nieuwe technologie. El Salvador wordt aangesloten op het Bitcoin netwerk en draagt op deze manier net als de bakker in de C.A.R. en de CEO van MicroStrategy bij aan de ontwikkeling van het netwerk.Nayib Bukele, El Salvador vulkaan Bitcoin mining


Vóór de Bitcoin implementatie in El Salvador kende bijna niemand dit land. En degene die er van hadden gehoord associeerden het land met geweld, misdaad, gangs, moorden, corruptie en burgeroorlog.

Sinds Bitcoin ontwikkelt El Salvador de reputatie van een land met de mooiste surf stranden, geweldige koffie, waar men financiële vrijheid heeft, energie wordt opgewekt van vulkanische warmte en waarin veiligheid de nieuwe norm is. De fundering is gelegd voor de creatie van waarde voor de maatschappij via de verhoging van productiviteit door een overheid. El Salvador laat de wereld de komende jaren zien hoe een overheid zal opereren na de scheiding tussen staat en monetair beleid.


Zoals de Europese renaissance begon in Venetië onder de goudstandaard, zo begint de wereldwijde renaissance in El Salvador onder een Bitcoinstandaard. Verschillende landen zullen deze realiteit de komende jaren negeren, maar ze kunnen niet ontkomen aan de consequenties van het negeren van deze realiteit.

Landen zoals Frankrijk, China en India hebben al een keer eerder de boot gemist (zie artikel 2). Toen de wereld omschakelde naar een goudstandaard, bleven deze landen bloedend achter op een zilverstandaard. Zijn ze gedoemd dezelfde fouten te herhalen wanneer er meer landen volgen op de Bitcoinstandaard?


Terwijl de wereld lijkt te zijn afgeleid zien we de adoptie van Bitcoin wereldwijd toenemen en verstevigt het netwerk. Landen zoals El Salvador hebben nu een manier om hun soevereiniteit te behouden, als volwaardig lid mee te draaien in een monetair netwerk en financiële inclusiviteit te vergroten voor de bevolking. Door te bouwen aan het Bitcoin ecosysteem draagt iedereen bij aan een betere toekomst, niet alleen voor El Salvador, maar voor de hele wereld.


We sluiten dit artikel af met een citaat uit de speech van Nayib Bukele voor de VN:


Even though on paper we are free, sovereign and independent. It won't be true untill the powerfull understand that we want to be their friend, that we admire them, that we respect them and that our doors are wide open. For trade, for them to visit, to build the best relationships we can. But what they cannot do, is come to our house and give us orders.”

Het is jammer dat dit soort toespraken niet op televisie worden uitgezonden, bekijk daarom de hele speech hier.


Bedankt voor het lezen van artikel 6, zoals je hebt kunnen lezen begint Bitcoin zijn eerste sporen achter te laten op het wereldtoneel. Het zal niet lang meer duren voordat meerdere soevereine landen het voorbeeld volgen van El Salvador en de C.A.R. Het voordeel dat een open monetair netwerk biedt aan ontwikkelingslanden is simpelweg te groot om te negeren.

De geschiedenis leert ons dat machtshebbers vaak te comfortabel zijn met hun machtspositie om zich te realiseren dat ze hun machtspositie langzaam aan verliezen. Wellicht kan een tijdige adoptie van Bitcoin de VS juist de kracht geven om hun positie nog even te verlengen. Hoe dan ook, Bitcoin gaat het komende decennium voor flink wat verandering zorgen en wie zijn tijd en energie spaart in Bitcoin zal hier het meest van profiteren.


Lees hier het volgende artikel.


Dank je wel voor het lezen van dit artikel! Mijn artikelen zijn educatief van aard en gebaseerd op verifieerbare bronnen die ik gebruikt heb voor mijn werk. Ik hoop dat ze nuttig zijn en je inspireren te bouwen aan een betere toekomst. Ben je op zoek naar meer informatie lees dan ook mijn andere artikelen. Bezoek mijn dienstenpagina wanneer je persoonlijke hulp wilt omtrent Bitcoin en op mijn partnerspagina vind je exclusieve kortingscodes op Bitcoin producten. Ook kun je hier je eigen Bitcoin toolkit samenstellen! Bekijk de pagina's Bitcoin kopen, hardware wallets, software tools of bekijk de selectie Bitcoin boeken. Ben je klaar met de fiat wereld, dan zoek je hier je nieuwe Bitcoin baan!

Doneer hier een paar Satoshi's als bedankje voor het schrijven van dit artikel! Schrijf je ondertussen in voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuws, artikelen en speciale aanbiedingen die ik voor jullie selecteer!

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page