top of page
  • Foto van schrijverAaron

Verbeter je levensstandaard door bewust om te gaan met geld

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2023

Geld speelt een belangrijke rol in het leven van bijna iedereen op de wereld.

We zijn er dagelijks mee bezig maar staan eigenlijk nooit stil bij cruciale vragen zoals:


“Wat is geld nou precies?”

"Waarom gebruiken we geld?"

"Wie of wat bepaalt de waarde en welke invloed heeft dit op jou als persoon en op de maatschappij?"


Het is vreemd dat we zo weinig afweten van iets dat onze positie bepaalt in de economie ten opzichte van anderen. Je vermogen reflecteert je welvaart, of dat nou is uitgedrukt in fiat geld zoals de dollar, of in commodity's, aandelen of zelfs in iets minder voor de hand liggend zoals tijd en energie.


Wat is geld?

Eigen verantwoordelijkheid

Omdat er tegenwoordig ontzettend veel informatie vrijwel gratis toegankelijk is in boeken en op het internet, is het ook je eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat je niet achterblijft. De komende artikelen zullen je helpen om verbanden te leggen en bewust te worden van de werking van geld.


We zijn momenteel niet afhankelijk van staatseducatie om te zorgen dat we onszelf ontwikkelen op punten die cruciaal zijn in het realiseren en bewaken van een goede levensstandaard. Jouw persoonlijke kennis over onder andere geld kan je in de komende 10 jaar zelfs maken of breken. We staan namelijk op een belangrijk kruispunt in de geschiedenis en door bewust om te gaan met deze persoonlijke verantwoordelijkheid, kun je zorgen dat je jouw tijd en energie op een slimme manier bewaakt en inzet.


Wat bedoel ik daarmee?

Voor het eerst in de geschiedenis kan de maatschappelijke structuur georganiseerd worden rond een monetaire ontdekking die onze beleving van het leven voorgoed zal veranderen. Op dezelfde manier dat de ontdekkingen van vuur, het wiel, de stoommachine, de drukpers, buskruit, elektriciteit en het internet het leven van de mens voorgoed heeft veranderd.

Er klopt iets niet

We hebben allemaal een drukke baan en sociale verplichtingen. Hierdoor is het lastig om niet vast te raken in de sleur van de dag. Door verder te lezen kun je even bewust stilstaan en uitzoomen zodat je een idee krijgt van welke belangrijke trends er zich op dit moment ontwikkelen. Het is makkelijker om achteraf conclusies te trekken, maar je kunt ook leren van het verleden zodat je betere keuzes maakt in het heden.


Veel mensen voelen instinctief aan dat er iets niet klopt.

We werken hard maar onze koopkracht en levensstandaard lijkt maar op hetzelfde niveau te blijven.

Wat is er gebeurd met “the American dream” waarbij de man zorgde voor inkomen en de vrouw voor het gezin? Waar huizen betaalbaar waren en er voldoende spaargeld was?

Eén van de problemen is dat het ontbreekt aan een vorm van spaargeld die zijn koopkracht behoudt.

Daarom zijn investeerders, uit angst voor een devaluerende valuta, gevlucht naar consumptiegoederen zoals vastgoed. Dit zorgt ervoor dat het bezit van een huis, als gebruiksobject, voor een steeds grotere groep mensen onbereikbaar wordt. Een belangrijke vraag die je kunt stellen is: “Wat zijn hiervan de oorzaken?”. Er zijn meerdere oorzaken, zoals onder andere een stijgende belastingdruk en inflatie.

Overheden en centrale banken nemen hierover centrale beslissingen, die invloed hebben op de gehele maatschappij.


Inflatie

De belastingdruk is de laatste decennia in veel landen enorm gestegen door een hard groeiend overheidsapparaat. Hierdoor werkt men tegenwoordig in principe meer dan 6 maanden per jaar voor het bekostigen van de overheid, in de vorm van belastingen.

Inkomstenbelasting, btw, vermogensbelasting of winstbelasting en erfenisbelasting zijn ooit ingevoerd als zijnde “tijdelijke” overheidsmaatregelen. Tel je echter alle vormen van belasting bij elkaar op, dan komt men namelijk al snel op een bedrag dat meer dan 50% van het individuele inkomen overschrijdt.


Inflatie

Daarnaast is er de financiële sluipmoordenaar, genaamd inflatie.

Inflatie is een verruiming van de hoeveelheid geld in omloop, met als gevolg hiervan stijgende prijzen. Inflatie resulteert ook vaak in een lagere kwaliteit of hoeveelheid van producten en diensten tegen dezelfde prijs.


Om ook hier alvast een idee van te geven, in 1970 was de gemiddelde huizenprijs in Amerika $17.000.-

Het gemiddelde inkomen was $9870.- dus voor 1,72 keer een jaarsalaris kon men een huis kopen.

Inmiddels zijn de gemiddelde huizenprijzen als gevolg van inflatie gestegen naar $440.000.- terwijl het gemiddelde inkomen is blijven steken op $61.937.- Nu moet je dus 7,10 jaar werken om een huis te kopen omdat de lonen helaas niet evenredig met de geldcreatie zijn mee gestegen.


Tegenwoordig zijn de meeste gezinnen daarom tweeverdieners en is het lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. Veel mensen zijn genoodzaakt om op krediet te leven en raken in de problemen bij een financiële tegenslag. Dit wordt de komende tijd alleen maar erger en bezoekjes aan de supermarkt of het tankstation worden duurder en duurder.


Zo'n 50 jaar geleden heeft een fundamentele verandering plaatsgevonden in het gebruik van geld. Hierdoor wordt het onderliggende probleem niet aangepakt, maar je kunt wel iets aan je persoonlijke situatie doen.

Bewustwording

Daarom wordt het tijd om even stil te staan en op een eenvoudige manier de geschiedenis van geld en de invloed die het heeft op de maatschappij te analyseren. In de komende artikelen volgt een samenvatting van mijn eigen onderzoek van de afgelopen 3 jaar en ik moedig iedereen aan om hierna ook zelf onderzoek te gaan doen. Mijn doel is je te helpen om zo kort en simpel mogelijk uit te leggen wat mijn belangrijkste conclusies zijn over geld. Dit zal helpen om bewust te worden van je eigen invloed op jouw tijd en energie.


Nieuwsgierig geworden? Ga hier direct door naar artikel 1.


Dank je wel voor het lezen van dit artikel! Ben je op zoek naar meer informatie lees dan ook mijn andere artikelen. Bezoek mijn dienstenpagina wanneer je persoonlijke hulp wilt omtrent Bitcoin en op mijn partnerspagina vind je exclusieve kortingscodes op Bitcoin producten. Ook kun je hier je eigen Bitcoin toolkit samenstellen! Bekijk de pagina's Bitcoin kopen, hardware wallets, software tools of bekijk de selectie Bitcoin boeken. Ben je klaar met de fiat wereld, dan zoek je hier je nieuwe Bitcoin baan!


Doneer hier een paar Satoshi's als bedankje voor het schrijven van dit artikel! Schrijf je ondertussen in voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuws, artikelen en speciale aanbiedingen die ik voor jullie selecteer!

Alle informatie in de komende artikelen is educatief van aard. De informatie is gemakkelijk online te verifiëren maar ik zal achteraf apart een aantal bronnen van informatie vermelden die als inspiratie dienden voor mijn werk. Ik hoop dat het als nuttig wordt ervaren en het mensen inspireert om keuzes te maken voor een betere toekomst. Mijn artikelen zullen voor sommige hun wereldbeeld verruimen en ik hoop dat jullie net zo genieten van het lezen als ik van het schrijven.

207 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page