top of page
Foto van schrijverAaron

#5 - Hoe Bitcoin de wereld van betalingsinfrastructuren verandert

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2023

We gaan het eindelijk hebben over Bitcoin!

Alhoewel we in de eerste 4 artikelen door de hele monetaire geschiedenis zijn gelopen, hebben we niet alles in detail kunnen bespreken. Je bent na het lezen van deze artikelen in ieder geval wel veel beter bewapend met informatie.

Heb je de eerdere artikelen nog niet gelezen, dan raad ik je aan dit eerst te doen en hier te beginnen. Bitcoin is namelijk een compleet nieuwe innovatie. Om zijn waarde in te zien, moeten we eerst begrijpen wat geld is en welke problemen er aan gelieerd zijn. Via Bitcoin gaan we de problemen in de wereld door een andere bril zien. Een bril van hoop en optimisme.


De magische eigenschappen van Bitcoin

Bitcoin is een vorm van geld dat leeft op het internet. En zoals goud duizenden jaren als geld heeft gefungeerd, zo deelt goud nu zijn beste eigenschappen met Bitcoin. Bitcoin heeft echter een magische extra eigenschap. Je kunt het 24 uur per dag en 365 dagen per jaar non stop naar iedereen ter wereld teleporteren. Dit kan over het internet, via een satellietverbinding en zelfs over radiogolven.

Hiervoor heb je geen toestemming nodig van een instantie zoals een overheid, een bank of een financieel dienstverlener zoals Paypal of Visa. Je voert de transactie namelijk direct uit via het openbare Bitcoin netwerk. Bitcoin bestaat uit een netwerk van computers die wereldwijd met elkaar gesynchroniseerd zijn. Op dit netwerk leeft een digitale valuta: Bitcoin.


Zoals goud vroeger voornamelijk werd gebruikt voor kapitaaluitgaven en zilver voor dagelijkse transacties, zo kun je Bitcoin voor beide inzetten.

Vergelijkbaar met hoe je de euro of de dollar kunt onderverdelen in centen, kun je ook Bitcoin onderverdelen in kleinere eenheden. Deze noemen we Satoshi’s.

Je hoeft dus niet bang te zijn dat je per se een hele Bitcoin moet kopen. Je kunt namelijk fracties van een Bitcoin kopen. In vergelijking met hoe de euro in 100 cent kan worden onderverdeeld is Bitcoin echter veel beter onder te verdelen.


1 Bitcoin bestaat uit 100.000.000 Satoshi’s. oftewel 1 Satoshi = 0.00000001 Bitcoin.

Er is geen limiet aan het aantal eenheden van fiat geld dat banken kunnen creëren.

In principe staat de deur open voor ongelimiteerde inflatie. Dit maakt fiat valuta’s geen goede vorm van geld om in te sparen voor de lange termijn.


De totale inflatie in goud is gelimiteerd tot de hoeveelheid goud dat er jaarlijks gemined kan worden, zo’n 1,5% tot 2%. Hierdoor was goud de afgelopen millennia de hardste vorm van geld om in te sparen voor de toekomst.


“Bitcoin de valuta” wordt gecreëerd door “Bitcoin het netwerk” via een proces dat minen wordt genoemd. In de softwarecode van Bitcoin is echter vastgelegd dat er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoin kunnen worden gemined. Bitcoin is daardoor absoluut schaars. Wie Bitcoin bezit, bezit een onveranderlijk percentage van de totale 21 miljoen. Dit maakt Bitcoin ontzettend waardevol.

Iedereen ter wereld kan zonder toestemming van een ander een Bitcoin wallet aanmaken op het openbare netwerk. Zodra iemand Bitcoin heeft ontvangen in zijn persoonlijke wallet, is dit de enige persoon ter wereld met absolute controle over deze Bitcoin. De beveiliging van Bitcoin is met cryptografie van militaire kwaliteit en zit ingebouwd in het protocol. Hierdoor biedt het de ultieme digitale bescherming van geld en dus tijd & energie. Niemand heeft de bevoegdheid dit te bevriezen of in beslag te nemen.

Dit is niet het geval indien je jouw Bitcoin door een derde partij laat bewaren. Dan is deze partij, zoals een exchange of een bank, in principe de eigenaar van jouw Bitcoin. Het is daarom belangrijk dat je zelf verantwoordelijkheid neemt over de bewaring van de Bitcoin die je bezit. Via Bitcoin is het nu mogelijk om risico’s van derde partijen te elimineren, dus waarom zou je deze verantwoordelijkheid uitbesteden?


Transacties op het Bitcoin netwerk zijn onomkeerbaar. Wanneer een Bitcoin transactie eenmaal correct volgens de regels is verstuurd, komt hij ook gegarandeerd aan. Hierdoor is Bitcoin bestand tegen censuur en biedt het financiële vrijheid aan iedereen die er gebruikt van maakt. Ongeacht je herkomst, religie, politieke standpunten of seksuele voorkeur.


Fiat geld heeft de rol van goud overgenomen omdat er onder andere snellere betalingen mogelijk werden gemaakt over lange afstanden. Doordat geld op deze manier werd gecentraliseerd is het ten prooi gevallen aan ongelimiteerde inflatie.

Bitcoin brengt weer orde in de chaos doordat het alle positieve eigenschappen van goud en fiat combineert tot het ultieme geld op een superieur, open en globaal netwerk.

Bitcoin is beter verhandelbaar over tijd, afstand, schalen en is absoluut schaars.

Dit is revolutionair, want geld vervult niet zomaar een gebruiksfunctie.

Geld vervult een coördinerende rol in een samenleving, omdat geld hét economische goed is dat alle economische activiteit coördineert.

Bitcoin scoort beter dan zowel goud als fiat op alle eigenschappen van geld:


  1. Hardheid (Hardness) gelimiteerd tot 21 miljoen Bitcoin.

  2. Verdeelbaarheid (Divisibility) 1 Satoshi = 0.00000001 Bitcoin.

  3. Portabiliteit (Portability) 24/7 te versturen over internet, satelliet en radio.

  4. Durabiliteit/Duurzaamheid (Durability) Vanwege het gedecentraliseerde digitale karakter niet te vernietigen.

  5. Verwisselbaarheid (Exchangeability) 1 Bitcoin heeft dezelfde eigenschappen als elke andere Bitcoin.

  6. Veiligheid (Security) Niet te kopiëren en met militaire cryptografie beveiligd.

  7. Zeggenschap/inspraak (Influence) Voorgeprogrammeerd en onveranderlijk monetair beleid.


Dit maakt Bitcoin de valuta een superieur transactiemiddel, opslag van waarde en wereldwijd te gebruiken als rekeneenheid.



Bitcoin is een superieur transactiemiddel, , opslag van waarde en wereldwijd te gebruiken als rekeneenheid.


Bitcoin het netwerk vs. het globale fiat netwerk

Volgens het laatste rapport van de Wereldbank zijn er 1,4 miljard volwassenen wereldwijd zonder toegang tot financiële diensten zoals een bankrekening. Ter vergelijking, dit is ongeveer 100 keer de volwassen bevolking van Nederland!


Mensen die wél toegang hebben tot het financiële systeem via een bankrekening kunnen makkelijker geld versturen over het internet. Dit gaat in westerse landen veelal digitaal waardoor er geen behoefte “lijkt” aan Bitcoin als transactiemiddel. Door dit financiële privilege is ook de waarde propositie niet voor iedere consument direct duidelijk. Geld is echter meer dan enkel een transactiemiddel en wordt over grotere afstanden gebruikt dan het lokale winkelcentrum.


Het huidige financiële fiat systeem is erg complex en werkt in lagen:


Laag 1: BIS, wat staat voor Bank for international settlements. Deze organisatie verzamelt alle globale financiële data en faciliteert transacties tussen centrale banken.

Laag 2: centrale banken, deze zijn eigendom van overheden en in sommige landen ook (gedeeltelijk) privébezit. Centrale banken zelf hebben een rekening bij de BIS.

Laag 3: commerciële banken, hier worden saldo’s per bankrekening bijgehouden. Commerciële banken hebben een rekening bij de nationale centrale bank.

Laag 4: overige financiële dienstverleners zoals creditcardmaatschappijen, Western Union en Paypal. Zij hebben een rekening bij de commerciële banken.


Zodra een transactie wordt uitgevoerd op laag 4 worden deze via de commerciële banken samengevoegd, voordat ze uiteindelijk "gesetteld" worden door de centrale banken. Het fiat systeem voegt transacties dus eerst samen tot batches, waar Bitcoin individuele transacties direct settelt.

Een significant detail echter, is dat een fiat transactie altijd terug gedraaid kan worden. Het is namelijk een proces waarin er mensen aan de knoppen draaien.

Een Bitcoin transactie ligt, zodra bevestigd, voor altijd vast op de blockchain.



De kosten voor het versturen van goud.
Bitcoin verstuurd vergelijkbare waardes in één transactie en settelt binnen 10 minuten.


Het waardevolle aan Bitcoin als valuta is het concept van digitale schaarste. Hierdoor herintroduceert Bitcoin iets zeer belangrijks wat de wereld sinds 1971 mist. Namelijk een vorm van geld om in te kunnen sparen. De technologie voor dagelijkse betalingsinfrastructuur kon vervolgens worden gebouwd in de volgende lagen.

Bitcoin heeft dus ook meerdere lagen, voorbeelden hiervan zijn het lightning en liquid netwerk. In principe kan iedereen een extra laag toevoegen aan het Bitcoin netwerk, het is uiteindelijk aan de gebruikers om te bepalen welk netwerk het gebruiksdoel het beste faciliteert.


Laag 1 van het Bitcoin netwerk heeft een aantal taken:

  • Het creëert nieuwe Bitcoin tot de limiet van 21 miljoen is bereikt. Dit vindt pas plaats rond het jaar 2140.

  • Het verifieert en settelt correcte transacties wereldwijd elke 10 minuten, wat neerkomt op zo’n 7 transacties per seconde.

  • Het houdt alle Bitcoin transacties bij die ooit zijn gemaakt.

  • Via militaire cryptografie beveiligdt het alle Bitcoin adressen met een positief saldo.

  • Uitvoeren van het voorgeprogrammeerde monetair beleid.


Bitcoin laag 1 functioneert in eerste instantie dan ook niet per se als transactioneel netwerk voor dagelijkse consumenten betalingen. Het kan worden vergeleken met de BIS en centrale banken. Het valideert transacties, beschermt het netwerk, distribueert data, en is een uitgever van valuta.

Bitcoin de valuta is daarom geen concurrent van financieel dienstverleners (fiat laag 3 & 4) maar concurreert direct met alle fiat valuta wereldwijd als geld. Een digitale valuta met een onveranderlijk voorgeprogrammeerd monetair beleid.

Op laag 2 draait het lightning netwerk.

Lightning is razendsnelle betalingsinfrastructuur dat Bitcoin betalingen faciliteert. Hierop wordt in milliseconden gesetteld wat in de praktijk neerkomt op meer dan 250.000 transacties per seconde. Ondanks dat creditcardmaatschappijen en banken razendsnel dagelijkse transacties uitvoeren, vallen deze qua effectiviteit in het niet bij het lightning netwerk. Mastercard bijvoorbeeld (fiat level 4) heeft in 2020 gemiddeld 3585 transacties per seconde verwerkt. Daarnaast zijn deze nog terug te draaien indien achteraf een probleem wordt geconstateerd. Deze onzekerheid brengt een risico en kosten met zich mee voor ondernemers.


Bij creditcardtransacties kan het vanwege de complexiteit van het systeem soms weken of zelfs maanden duren voordat transacties eindelijk zijn gesetteld. Het Bitcoin netwerk vergelijken met de transacties van een creditcardmaatschappij is daardoor appels met peren vergelijken. Het Bitcoin netwerk is superieur wanneer het neerkomt op het verwerken van betalingen.


Omdat Bitcoin een open monetair netwerk is, is het ook mogelijk voor financieel dienstverleners om gebruik te maken van het Bitcoin netwerk om hun dienstverlening te verbeteren. Deze diensten functioneren momenteel op het huidige financiële systeem. Via het Bitcoin netwerk kunnen soortgelijke diensten veiliger, transparanter, sneller en efficiënter worden uitgevoerd.



De evolutie van geld


Fraude en censuur

Per jaar is de schade aan creditcard fraude wereldwijd ongeveer 19 miljard dollar. Dit vindt onder andere plaats via identiteitsfraude. Hiervoor wordt voor 5.79¢ per $100 in totaal volume aan kosten gemaakt, wat uiteindelijk wordt doorberekend aan de consument. (Excl. kosten van het voorkomen en afhandelen van fraudezaken.) Deze efficiëntiewinsten kunnen terugkeren naar de consument door gebruik te maken van het Bitcoin netwerk. Op het Bitcoin en lightning netwerk kan deze fraude niet plaatsvinden omdat niemand toegang heeft tot de Bitcoin van een ander. Bitcoin is namelijk geen kredietsysteem maar het ultieme eigendom gecreëerd uit energie.


Dat Bitcoin transacties niet fraudegevoelig zijn zoals creditcards, is een enorm voordeel voor bedrijven. Eenmaal een transactie ontvangen, is deze niet meer omkeerbaar. Ondernemers zijn dus zeker van de betaling zodra ze hun geld hebben ontvangen voor de goederen of diensten die ze leveren. Hierdoor ontstaan er totaal nieuwe manieren om betaald te krijgen voor bijvoorbeeld een gebruikerservaring. Zoals het live streamen van Satoshi’s terwijl je luistert naar een Podcast. Betalen tijdens het gebruik. Dit zorgt ervoor dat mensen die een digitale dienst leveren, hiervoor betaald kunnen worden door elke persoon, overal ter wereld, per seconde.


Wie wel eens een internationale banktransactie heeft uitgevoerd, weet waarschijnlijk dat dit niet altijd even soepel verloopt. De transactiekosten zijn hoog en het kan dagen duren voordat het geld bij de ontvanger terecht komt. Indien de transactie niet aankomt kan het weken of zelfs maanden duren voordat het geld weer beschikbaar is via de verzendende bank. Daarnaast is het ook mogelijk dat de tussenpartij zoals Paypal of de bank, de transactie of zelfs het totale saldo blokkeert. Dit is de afgelopen jaren voor veel mensen pijnlijk duidelijk geworden.


In Canada was het alarmerend om te zien dat truckers die protesteerden tegen het overheidsbeleid hun rekeningen bevroren zagen worden.

Rekeningen van zowel Rusland als Russische staatsburgers werden bevroren door westerse banken naar aanleiding van het conflict in Oekraïne. Wellicht verloren andere niet westerse landen hierdoor wel het vertrouwen in de dollar. Hoe krijgen zij de garantie dat zij niet de volgende zijn?


Wanneer een derde partij bepaalt of je jouw geld wel of niet mag uitgeven, is het dan wel jouw geld? Toevallig werden er onlangs nieuwe algemene voorwaarden gepubliceerd door Paypal. Hierin was te lezen dat het zijn gebruikers een boete zou opleggen van USD 2500.- indien het platform word gebruikt voor verboden activiteiten. Één van de verboden activiteiten die werd genoemd was het aanschaffen van sigaretten. Binnen een dag trok Paypal deze voorwaarden weer in, bood excuses aan en verklaarde dat er sprake was van een error. Twee weken later stonden de clausule opnieuw in de algemene voorwaarden. Ditmaal geen excuses...


Zulke gebeurtenissen tonen aan dat derde partijen zoals Paypal, een commerciële bank of zelfs de aangekondigde “central bank digital currencies” een risico vormen voor de consument. Want wie bepaalt wat verboden activiteiten zijn? En waar trekt men een grens? Of deze voorwaarden nu wel of niet met goede bedoelingen werden aangekondigd, het feit dat een ander op deze manier controle heeft over jouw geld zou niet mogelijk moeten zijn. Waarom mogen zij beslissen of en hoe je jouw eigen geld mag uitgeven, alleen jij zelf blijkbaar niet? We kunnen nu kiezen voor een systeem waar niemand dit voor een ander kan beslissen. Dit is waar mensen de waarde beginnen te zien van een neutraal financieel netwerk.


  • Het Bitcoin netwerk concurreert dus met de BIS, centrale banken en commerciële banken op het bewaren van data en met centrale banken op het uitgeven van valuta.

  • Het biedt een alternatief aan banken en financieel dienstverleners als betalingsinfrastructuur.

  • Bitcoin de valuta concurreert direct met alle fiat valuta wereldwijd op de eigenschappen van geld.

  • Daarnaast concurreert Bitcoin als activa met investeringsobjecten zoals edelmetalen, overheidsobligaties, aandelen en vastgoed door te functioneren als opslag van waarde. Bitcoin is hierin uniek omdat het bijkomende risico van derde partijen compleet wordt geëlimineerd.


Betalingsverwerkers zoals banken, financieel dienstverleners, overheden maar ook normale bedrijven worden hierdoor dus niet buitenspel gezet. Omdat Bitcoin superieure mogelijkheden biedt ten opzichte van het huidige systeem, kan iedere entiteit ervoor kiezen om er ook gebruik van te maken. Zo kunnen zij de gebruikservaring van hun producten en diensten verbeteren. Bitcoin is namelijk een neutraal en open netwerk en is voor alles en iedereen beschikbaar. Bitcoin zorgt voor een gelijk speelveld en opent de deur voor eerlijke competitie. Dit zal op den duur leiden tot een betere ervaring voor de consument in de vorm van innovatie in producten en diensten.



Dus, wat is Bitcoin?

Zoals Peter Van Valkenburgh het eens mooi verwoordde:


Wat is Bitcoin?

Bitcoin is ‘s werelds eerste peer to peer, online valuta en het werkt via het eerste publieke blockchain netwerk.

Wat doet Bitcoin?

Het laat je waarde versturen en ontvangen van en naar iedereen ter wereld via een apparaat met een internet connectie.


Waarom is Bitcoin revolutionair?

In tegenstelling tot elk ander hulpmiddel om geld te versturen over het internet, werkt Bitcoin zonder dat er vertrouwen in een tussenpartij nodig is. Omdat er geen bedrijf nodig is, is Bitcoin ‘s werelds eerste publieke betalingsinfrastructuur. En met publiek wordt bedoeld: beschikbaar voor iedereen en geen eigendom van één enkele entiteit.


Er is publieke infrastructuur voor informatie, websites en e-mails. Dit heet het internet. Maar het enigste peer to peer betalingssysteem dat we hebben is cash en dit werkt alleen face to face. Als je vóór Bitcoin een betaling aan iemand wilde overmaken op afstand, dan was er geen publieke infrastructuur beschikbaar. Je was afhankelijk van een bank die zijn grootboek opende en er een debet en credit registratie aan toevoegde. En als jullie beide niet dezelfde bank gebruikten, dan waren er verschillende banken en verschillende grootboek registraties tussen beide.


Met Bitcoin is het grootboek de publieke blockchain en iedereen kan een registratie toevoegen door Bitcoin over te maken naar iemand anders. Onafhankelijk van nationaliteit, ras, religie, gender, geaardheid, leeftijd of kredietwaardigheid, kan iedereen gratis een Bitcoin adres aanmaken om digitale betalingen te ontvangen. Bitcoin is hierdoor ‘s werelds eerste globale publieke vorm van geld en het werkt 24/7. Non stop.



Bedankt voor het lezen van artikel 5. Na meerdere artikelen waarin ik heb geprobeerd de monetaire problemen bloot te leggen lijkt Bitcoin wellicht te mooi om waar te zijn. De manier waarop het systeem functioneert is revolutionair. Maar, daarom wellicht ook de reden waarom mensen terughoudend zijn. Mensen die de tijd nemen en de moeite doen om daadwerkelijk te begrijpen hoe het protocol werkt worden hier ook economisch voor beloond. Uiteraard zul je nu veel vragen hebben en ik zal daarom in de volgende artikelen dieper in gaan op zulke twijfels. Laat mij weten wat je gedachten zijn, welke vragen er bij je opkomen en waarom je nog sceptisch bent. Dit kan door direct contact op te nemen of een reactie achter te laten op social media. Ik zal je feedback meenemen in mijn volgende artikelen of naar bronnen verwijzen die deze twijfels wegnemen. Er is namelijk een reden dat Bitcoin over de jaren heen steeds meer in waarde toeneemt.


Lees hier het volgende artikel.


Dank je wel voor het lezen van dit artikel! Mijn artikelen zijn educatief van aard en gebaseerd op verifieerbare bronnen die ik gebruikt heb voor mijn werk. Ik hoop dat ze nuttig zijn en je inspireren te bouwen aan een betere toekomst. Ben je op zoek naar meer informatie lees dan ook mijn andere artikelen. Bezoek mijn dienstenpagina wanneer je persoonlijke hulp wilt omtrent Bitcoin en op mijn partnerspagina vind je exclusieve kortingscodes op Bitcoin producten. Ook kun je hier je eigen Bitcoin toolkit samenstellen! Bekijk de pagina's Bitcoin kopen, hardware wallets, software tools of bekijk de selectie Bitcoin boeken. Ben je klaar met de fiat wereld, dan zoek je hier je nieuwe Bitcoin baan!

Doneer hier een paar Satoshi's als bedankje voor het schrijven van dit artikel! Schrijf je ondertussen in voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuws, artikelen en speciale aanbiedingen die ik voor jullie selecteer!


67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page