top of page
  • Foto van schrijverAaron

#13 - Bitcoin, de batterij voor menselijke productiviteit

Bijgewerkt op: 10 apr. 2023

Wat is de link tussen inflatie in fiatvaluta's, centrale banken en de dood van George Washington? In dit nieuwe artikel kun je lezen of het verhogen van de geldvoorraad echt leidt tot blijvende verbeteringen voor de samenleving. Zijn centrale banken een noodzakelijke drijvende kracht in onze economie of een zinkend schip dat ons uiteindelijk allemaal te gronde richt? Dit is artikel 13 uit een serie over geld en de invloed op onze maatschappij. Heb je de eerdere artikelen nog niet gelezen? Het kan dan nuttig zijn om dit hier alsnog te doen, zodat je een compleet beeld krijgt van de serie.


Het was 14 december 1799 tussen tien en elf uur ‘s avonds toen George Washington overleed. De voormalig president van de Verenigde Staten (VS) was geen heldhaftige dood gestorven op het slagveld, maar overleed na de behandeling voor een plotselinge keelontsteking. Vandaag de dag beschouwt men een keelontsteking als een onschuldige aandoening. Het geneest vaak snel en is niet meer dan een tijdelijk ongemak. In die tijd echter, gebruikten de toenmalige experts een eeuwenoude techniek om zulke ziekten te verhelpen, genaamd aderlaten. Oftewel het onttrekken van bloed uit het lichaam. De gedachte hierachter was dat het de aanmaak van nieuw bloed stimuleert, wat zou leiden tot een afname van de ontstekingswaarde waardoor het lichaam kon herstellen. In het geval van George Washington werd deze techniek hem echter fataal.


In zijn laatste uren had de man die een grote rol speelde bij de oprichting van de VS, zijn testament nog kunnen opstellen. De bevrijding van “zijn” slaven was één van de wensen van de stervende president. Het duurde vervolgens niet lang voor hij stierf, binnen twaalf uur tijd hadden zijn dokters namelijk meer dan 2,2 liter bloed afgenomen. Dit is zo’n 40% van de totale hoeveelheid bloed van een volwassen man. Het is nooit als zijn officiële doodsoorzaak genoteerd, maar met de kennis van vandaag kunnen we stellen dat de goedbedoelde acties van gezondheidsexperts, op z’n minst hebben bijgedragen aan zijn snelle dood. Niet lang daarna voegde zijn weduwe de daad bij het woord, waardoor meer dan 100 voormalig slaven hun vrijheid terugvonden.
Inflatie, een modern geloofssysteem

In eerdere artikelen is het woord inflatie al vaker gevallen. Inflatie ligt naar mijn mening namelijk aan de basis van onwenselijk menselijk handelen. De behandeling van de keelontsteking van George Washington is een metafoor voor het monetaire beleid wat centrale banken momenteel voeren voor iedere fiatvaluta. Centrale banken ontnemen koopkracht uit hun fiatvaluta wanneer ze de geldvoorraad laten toenemen. Op dezelfde manier dat de gezondheidsexperts van George Washington de levensenergie uit zijn aderen ontnamen met de gedachte dat aderlaten noodzakelijk was. Vergelijkbaar met de dood van George Washington kan het fataal zijn wanneer een economie doodbloed doordat er te veel waarde in korte tijd uit fiatvaluta is onttrokken. Toch zijn de zogenaamde economische experts ervan overtuigd dat inflatie noodzakelijk is om de economie te stimuleren.

Wanneer we kijken naar de hoeveelheid geld die is toegevoegd aan de geldvoorraad onder het mom van noodzakelijk monetair beleid, is te concluderen dat fiatvaluta monetaire energie lekken. Energie die toebehoort aan de maatschappij. Monetaire inflatie is namelijk ook loondeflatie. Met hetzelfde salaris koop je elk jaar minder goederen en diensten. Sta in dat opzicht eens stil bij de impact van een salarisverhoging op je koopkracht.


De monetaire basis van de dollar is sinds de kredietcrisis van 2008 tot na de coronacrisis toegenomen met 538% en verdubbelde zelfs van februari 2020 tot september 2021. Dit draagt inderdaad bij aan de verhoogde liquiditeit in de economie maar het heeft ook een herverdeling van koopkracht als gevolg. Toch zit in het maatschappelijke geloofssysteem ingebakken dat een samenleving door de creatie van geld voor altijd vooruit gaat. Dat inflatie noodzakelijk is. Dit klinkt voor mij vergelijkbaar met het ontnemen van 40% van het bloed van een volwassen man met een keelontsteking.Centrale banken, een zinkend schip

Wanneer een select groepje mensen bij de Amerikaanse centrale bank beslist dat de economie zulke hoeveelheden extra geld nodig heeft om te blijven drijven, klinkt de directeur van de Federal reserve als de kapitein van een zinkend schip. Zij streven naar een inflatie van 2% per jaar, ook al slagen ze er niet in deze doelstelling in goede banen te leiden. Wanneer een schip met 2% per jaar zinkt, is het onvermijdelijk dat de kapitein een keer ten onder gaat. Het schip zinkt namelijk met 2% per jaar te veel. Jammer genoeg blijft het niet bij “slechts” 2% en zien we in een groot gedeelte van de wereld inflatie met dubbele cijfers.


Een inflatie van slechts 5% per jaar zorgt ervoor dat de waarde van een valuta al in 14 jaar halveert. In die zin heb ik me wel eens afgevraagd waarom men blijft werken aan een economie die doelbewust wordt afgebroken. Totdat ik mij realiseerde dat ik niet mijn arbeid hoef te verwijderen uit een corrupte economie, overstappen naar een eerlijke vorm van geld is voldoende. Je kunt er nu voor kiezen om je geld te onttrekken uit een zinkende valuta, terwijl je nog steeds waarde kunt creëren voor de maatschappij. Echter nu zonder onzichtbare diefstal via je spaargeld.


Landen met dubbele cijfers inflatie
Bijna 75% van de wereldbevolking leeft met een valuta die meer dan 5% per jaar zinkt


Bitcoin, de oplossing voor monetaire lekkage

Zodra banken extra fiatgeld creëren, lekt het geld dat wij al bezitten economische waarde. De totale waarde wordt namelijk verdeeld over meerdere eenheden dan voorheen, waardoor de waarde vermindert van reeds bestaande eenheden. Tegenwoordig bestaan er legers aan financieel adviseurs, iedereen is op zoek naar rendement om hun koopkracht behouden. Onbewust hebben mensen wel door dat hun koopkracht achteruit gaat, de oorzaak is hen echter niet geheel duidelijk. Op school en in de media is ons zo vaak verteld dat inflatie noodzakelijk is, dat we hierin collectief zijn gaan geloven. Een gediversifieerd portfolio creëren is in die zin niets meer dan een poging tot het reduceren van inflatierisico’s door het najagen van rendement. Het is een wanhopige poging koopkracht te behouden bij gebrek aan perfect geld. Mensen willen echt niet allemaal beleggen, ze willen vooral niet langzaam hun monetaire energie zien weglekken. Ze zoeken het rendement dat inflatie hen ontneemt.


Bitcoin is het behoud van economische waarde in de digitale wereld door middel van een concept dat de mensheid nooit eerder kende: aantoonbare (digitale) schaarste. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoin in omloop worden gebracht en dit kan iedereen zelf verifiëren via zijn node. In een gesloten monetair systeem zoals Bitcoin is het onvermijdelijk dat alle prijzen ten opzichte van Bitcoin afnemen. Hoe meer een samenleving produceert qua goederen en diensten, hoe meer aanbod er is ten opzichte van Bitcoin. De koopkracht per Bitcoin zal daarom, zolang men waarde blijft creëren in de samenleving, op de lange termijn voor altijd toenemen. Op een vergelijkbare manier zal onze koopkracht gemeten in fiatvaluta voor altijd afnemen zolang er meer eenheden worden geproduceerd. De totale hoeveelheid van Bitcoin ligt simpelweg voor altijd vast gecodeerd en wordt gecontroleerd door vrijwilligers die economisch belang hebben bij handhaving van de regels.Bitcoin, 's wereld monetaire superbatterij

Energie op zichzelf is niet aantoonbaar, absoluut schaars. Het is zelfs in overvloed aanwezig. Via het competitieve mining proces kunnen Bitcoinminers energie omzetten in waarde, in Bitcoin. Hierdoor leeft het voor altijd in de digitale wereld. Bitcoin is ook niet inflatoir, de 21 miljoen Bitcoin bestaan al. Ze worden enkel per block gecontroleerd vrijgelaten volgens een vastgesteld schema, het monetaire beleid. Bitcoin heeft geen kapitein die toestaat dat er waarde weglekt. Bitcoin is van zijn gebruikers, ons allemaal. De waarde van Bitcoin meten in fiatvaluta is in dat opzicht onbetrouwbaar, fiat heeft namelijk geen limiet in aanbod. Er kan altijd meer worden gecreëerd. De waarde van Bitcoin afmeten in koopkracht en vice versa is daarom een veel betrouwbaardere maatstaf. Geld is altijd al het meest universele goed in een samenleving, waarin we de waarde van goederen en diensten ten opzichte van elkaar afmeten. Dus alles van waarde zal uiteindelijk worden afgemeten in de beste vorm van geld.


Goud is duizenden jaren de beste maatstaf geweest voor koopkracht. En daar was een reden voor, vergeleken met alle grondstoffen was goud het lastigst te delven. Dit maakt het extreem ingewikkeld om het aanbod ten opzichte van de beschikbare voorraad te vergroten. Toch waren er ook tekortkomingen aan goud, waarover je o.a. hebt kunnen lezen in artikel 2. Goud lekt ook monetaire waarde, zo’n 2% per jaar en heeft hierdoor beperkingen in waardebehoud over een langere periode. Daarnaast zijn grote hoeveelheden goud ontzettend kostbaar om te bewaken, te verifiëren en te versturen. Via Bitcoin is het nu niet alleen mogelijk om, geverifieerd geld, zonder verlies van waarde over afstand te verplaatsen, maar ook door tijd. Bitcoin is het eerste energienetwerk dat beide kan. Door het overdragen van de private keys kun je het bezit van waarde overdragen in de toekomst, zonder waarde te lekken. Bitcoin is daarmee ‘s werelds meest efficiënte monetaire batterij.


Voeding voor hyperbitcoinisatie

Van alles waar we onze tijd en energie in konden sparen was fiat een bijzonder experiment. Doordat de lekkage van waarde langzaam plaatsvond hebben we zijn tekortkomingen over het hoofd gezien. De dag is inmiddels gekomen dat mensen de doelbewuste inflatie zien als een aderlating. Met de kennis van nu, doorzien Bitcoiners de oplichterij die plaatsvindt via centrale banken. Zoals de slaven van George Washington hun vrijheid terugkregen na zijn dood, zo bevrijdt Bitcoin de mensheid van de handboeien van fiatgeld. Het geeft ons de vrijheid om ons geld te onttrekken uit een corrupte economie. We kunnen deelnemen aan een parallelle economie waarin het monetaire systeem samenwerking stimuleert, in plaats van het achterbakse ellebogenwerk en hoge tijdsvoorkeur waartoe fiat ons aanzet. Mensen hoeven niet meer te geloven dat een schip dat met 2% per jaar zinkt ons een veilige overtocht biedt. Men heeft nu Bitcoin.


In mijn artikelen gebruik ik de Federal reserve en de dollar vaak als voorbeeld omdat ze de wereldreserve munt vertegenwoordigen. Mensen in westerse landen hebben vaak niet door dat hun monetaire batterij minder hard leegloopt dan in het overige gedeelte van de wereld. Slechts 25% van de wereldbevolking leeft met een valuta waarvan de monetaire batterij minder dan 5% waarde lekt per jaar. Voor de overige 75% van de wereld zou Bitcoin direct de monetaire problemen kunnen oplossen. Ze hebben nu toegang tot een monetaire superbatterij en kunnen daardoor deelnemen aan een grenzeloze wereldeconomie. Hoe meer mensen gebruik zullen maken van deze vrijheidstool, hoe waardevoller het zal zijn voor de gehele wereld. Wat Bitcoiners momenteel doen, is zaadjes planten voor bomen waarvan we wellicht nooit zelf in de schaduw kunnen zitten. Maar de betere wereld die we voor ogen hebben is onze energie dubbel en dwars waard. Ga hier direct door naar het volgende artikel: #14 Bitcoin: geen investering, maar het ultieme eigendom

Hierin gaan we dieper in op de vraag of je van Bitcoin snel rijk kunt worden. Je zult zien dat het mogelijk is om via Bitcoin financiële onafhankelijkheid te bereiken. Maar dan wel op een andere manier dan je denkt.


Dank je wel voor het lezen van dit artikel! Mijn artikelen zijn educatief van aard en gebaseerd op verifieerbare bronnen die ik gebruikt heb voor mijn werk. Ik hoop dat ze nuttig zijn en je inspireren te bouwen aan een betere toekomst. Ben je op zoek naar meer informatie lees dan ook mijn andere artikelen. Bezoek mijn dienstenpagina wanneer je persoonlijke hulp wilt omtrent Bitcoin en op mijn partnerspagina vind je exclusieve kortingscodes op Bitcoin producten. Ook kun je hier je eigen Bitcoin toolkit samenstellen! Bekijk de pagina's Bitcoin kopen, hardware wallets, software tools of bekijk de selectie Bitcoin boeken. Ben je klaar met de fiat wereld, dan zoek je hier je nieuwe Bitcoin baan!

Doneer hier een paar Satoshi's als bedankje voor het schrijven van dit artikel!

Schrijf je ondertussen in voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuws, artikelen en speciale aanbiedingen die ik voor jullie selecteer!


35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page