Bitcoin is een van de meest controversiële activa die we ooit hebben gezien en velen vragen zich af of het een verstandige investering is. Sommige mensen beschouwen het als een kans om snel rijk te worden, maar is dat echt zo? Het korte antwoord is nee. Bitcoin is echter wel een middel om financiële onafhankelijkheid te bereiken. In dit artikel zullen we daarom dieper graven om deze vraag te beantwoorden. Dit is artikel 14 uit een serie over geld en de invloed ervan op onze maatschappij. Heb je de eerdere artikelen nog niet gelezen? Het kan dan nuttig zijn om dit hier alsnog te doen, zodat je een compleet beeld krijgt van de serie.
Is Bitcoin een investering?
Bitcoin biedt geen cashflow of rendement zoals we dat kennen van vastgoed, aandelen of obligaties. Toch is er iets speciaals waardoor Bitcoin waardevol is. Het vraagt alleen een andere manier van denken om in te zien wat zijn stijgende koopkracht betekent voor zijn gebruikers. Bitcoin staat namelijk dichter bij een stuk eigendom in de wereldwijde menselijke productiviteit dan een aandeel, vastgoed of stuk grond. Wie verder kijkt dan Bitcoin als speculatief middel, kiest ervoor - wellicht onbewust - te vertrouwen op menselijke vooruitgang. Laten we in dit artikel eens kijken waarom voor Bitcoin een andere benadering nodig is ten opzichte van traditionele investeringen.
Van alle activa die we ooit hebben gekend, is er niet één aan te wijzen die dusdanig superieur was aan alle andere activa. Natuurlijk zijn sommige mensen een stuk rijker geworden met bepaalde investeringen zoals specifieke aandelen, commodity's, vastgoed of een mooi stuk grond. Het ene huis is echter het andere niet, in dat opzicht is vastgoed geen universele activa. Daarnaast beperk je bij aandelen het rendement tot een specifiek bedrijf waarbij een selecte groep mensen je blootstelt aan verschillende risico's. Bij Bitcoin zijn de spelregels voor iedereen hetzelfde en dat zet ons weer met beide benen op de grond. Iets dat we niet van andere activa kunnen zeggen in een traditioneel portfolio. Toch hebben mensen het idee dat ze de boot al hebben gemist, maar is dat ook zo?
Ben je te laat voor Bitcoin?
Als we kijken naar grond, dan kunnen we een mooie vergelijking maken met de laatkomers bij de goudkoorts in Californië tussen 1848 en 1856. Mensen kwamen van over de hele wereld naar Californië met de droom om rijk te worden van goud. Velen waren teleurgesteld toen de overvloedige goudvelden al vergeven waren. In plaats daarvan namen ze genoegen met een paar honderd hectare ranchgrond, wat nu een fortuin waard is. De kern van dit sentiment is de angst dat er niet meer te verdienen valt met wat er nog beschikbaar is. In de moderne zoektocht naar rijkdom komen mensen uit bij Bitcoin, waarna ze denken dat de trein het station al is gepasseerd.
Zoals het internet grenzeloze informatie uitwisseling mogelijk maakt, zo is Bitcoin een niet te stoppen protocol voor het grenzeloos uitwisselen van waarde. Ben je wel eens iemand tegen gekomen die te laat was voor het internet? Of ken je iemand die nog kaarsen gebruikt omdat hij te laat was voor elektriciteit?Probeer Bitcoin nu eens door dezelfde lens te bekijken. Omdat het op monetair gebied beter is dan wat we momenteel tot onze beschikking hebben, biedt Bitcoin voor iedere individuele gebruiker unieke voordelen. Je bent daarom absoluut nog niet te laat, Bitcoin is zelfs nog niet eens volwassen. De gevolgen van wat we zien ontwikkelen zal ons voorstellingsvermogen waarschijnlijk ver te boven gaan. Op dezelfde manier dat men in de verste verte niet kon inschatten wat de ontdekking van vuur de mensheid zou brengen. Bitcoin biedt alleen geen rendement, de waarde van Bitcoin zit hem onder meer in de stijgende koopkracht.
Bitcoin is geen bedrijf, vastgoed of een mooi stuk grond. Ranchgrond in Californië is bijvoorbeeld niet verbonden met de rest van de wereld en profiteert niet van waardecreatie van iemand in Nigeria of El Salvador. Wat dat betreft komt Bitcoin het dichtst in de buurt van een stuk eigendom in de wereldwijde menselijke productiviteit. Bitcoin stimuleert en faciliteert namelijk de globale samenwerking. (Hierover kun je meer lezen in artikel #6 - Waarom je niet te laat bent voor Bitcoin: De toekomst van geld) Efficiëntere samenwerking leidt tot een overvloed van kwalitatieve goederen en diensten. Combineer dat met het concept van absolute digitale schaarste, en de koopkracht per Bitcoin zal toenemen ten opzichte van alle andere goederen en diensten die mensen produceren, voor altijd. Wie spaart in Bitcoin is daarom optimistisch over de menselijke vooruitgang in het algemeen.
Snel rijk worden met Bitcoin
Wie kijkt nog naar een investering met als uitgangspunt dat het waardevol moet zijn voor de samenleving? Het draait bijna alleen nog maar om rendement. Is het niet beter om na te denken over de waarde die een investering toevoegt aan ons persoonlijke leven of aan de samenleving als geheel? Oftewel, is het waardevoller om jouw Bitcoin te investeren, in plaats van simpelweg blijven sparen? Bitcoin opvatten als investering met het idee om snel rijk te worden in de lokale fiatvaluta is een veelgemaakte vergissing bij beginners. Bitcoin is namelijk niet de investering, maar het middel waarin je je spaargeld opslaat en waaruit je investeert. Laten we voorop stellen dat het altijd mogelijk is om de jackpot te winnen met een specifiek aandeel, stuk grond of mooi huis. De vraag is eerder, staan de externe risico’s in verhouding vergeleken met die van een stuk eigendom in de algehele menselijke productiviteit?
Wanneer goederen en diensten in prijs afnemen ten opzichte van Bitcoin, verandert de instelling van het najagen van rendement. Mensen zullen beter nadenken over investeringen waaraan externe risico’s kleven. Een investering zal pas worden gedaan wanneer iemand van mening is dat het daadwerkelijk waardevol is voor de maatschappij. Mensen doen nu pogingen om hun monetaire energie op te slaan in verschillende activa, zoals obligaties, aandelen, commodity's, vastgoed en cash. Aan al deze opties kleven risico's van derde partijen. Bedrijven die bestuurd worden door een select groepje mensen kunnen, om een voorbeeld te noemen, verkeerde beslissingen maken die buiten jouw macht vallen. Al deze moeite terwijl we simpelweg op zoek zijn naar een monetaire batterij.
Externe risico’s
Investeringen dragen altijd risico's, zelfs als het gaat om de als veilig beschouwde opties zoals cash, obligaties of vastgoed. Cash is onderhevig aan waardefluctuaties door beslissingen van een selecte groep mensen. Obligaties worden als veilig beschouwd, omdat het idee leeft dat een overheid altijd aan zijn betalingsverplichting zal voldoen. Toch is er altijd het risico dat landen in tijden van mega-inflatie niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. En doen ze dit wel, maar printen ze de valuta kapot, dan verlies je daarmee alsnog je koopkracht. Vertrouwen in staatsbeloftes lijkt ongefundeerd en irrationeel wanneer een staatsobligatie bijvoorbeeld 3% rendement biedt, terwijl de monetaire basis in slechts twee jaar tijd al kan verdubbelen. In dit geval is er sprake van rendement op papier, maar een achteruitgang van koopkracht in de realiteit.
Bij vastgoed zijn er ook risico's waar men rekening mee moet houden, denk aan marktomstandigheden of schade. We kunnen de waarde van ons huis niet zomaar verplaatsen of in stukken delen. Ook is het onzeker of we in de toekomst ons huis kunnen verkopen tegen meerwaarde. Zeker niet zonder waarde te lekken in de tussentijd. Denk maar aan onderhoud, belastingen, politieke risico's, oorlogen of beslissingen van de centrale bank. Een huis kán dienen als opslag van waarde, maar daar zijn nog altijd risico's aan verbonden zoals leegstand, brand, houtrot, schimmel en dergelijke. Als particulier belegger is het bijna onmogelijk om rekening te houden met al deze risico's. Toch vluchten beleggers vanuit cash naar vastgoed omdat hun fiatvaluta gegarandeerd waarde lekt. Het bezit van een eigen woning raakt hierdoor voor een steeds groter gedeelte van de bevolking buiten bereik. De waarde overschrijdt namelijk zijn gebruiksdoel. Deze extra waarde noemt men monetaire premium.
Aandelen, obligaties en vastgoed als investering hebben één groot probleem: ze bieden geen stabiele waarde tenzij hun toekomstige inkomsten sneller groeien dan de hoeveelheid geld die de centrale bank bijdrukt. Met andere woorden, als de groei van de inkomsten niet sneller gaat dan de geldcreatie dan lekt de batterij. Dit betekent dat het belangrijk is om altijd te blijven letten op de snelheid van monetaire expansie.
Bij commodity's zijn er ook nog altijd risico's die te maken hebben met menselijke invloed op de aanbodkant. Als ons overleven ervan afhangt, zullen we er altijd meer van vinden of meer creëren. Dit is waarom goud zo waardevol was en alle vormen van commodity geld het niet gered hebben.
Kortom, er zijn zoveel zaken waar een normale burger rekening mee moet houden. Dit terwijl we eigenlijk voornamelijk willen sparen wat we al hebben. Een koopkracht lekkende valuta dwingt ons te investeren, wat ons afleidt van wat we zouden moeten doen. Onszelf ergens in specialiseren zodat we waarde kunnen creëren voor de samenleving. De vrijwillige verdeling van arbeid zorgt voor een bloeiende economie waarin we kunnen samenwerken. De slager focust zich bijvoorbeeld op een gezond stuk vlees en de softwareontwikkelaar bouwt een handige productiviteitstool. Beiden zouden geen parttime belegger hoeven te zijn om te voorkomen dat hun monetaire batterij leegloopt.
Bitcoin verbieden, symboolpolitiek?
Bitcoin maakt korte metten met de risico’s die ontstaan door specifieke derde partijen of situaties buiten onze invloed. Bitcoin biedt de vrijwillige beveiliging van ons vermogen, beschikbaar voor iedereen met een apparaat dat verbonden is met het internet. Met de komst van satelliet internet zal deze groep overigens alleen maar verder toenemen. Een veelgehoord argument tegen Bitcoin is dat overheden dit nooit zullen toestaan. In eerste instantie geeft dit aan dat men van mening is dat overheden repressief zullen acteren om hun macht te behouden. Het is wellicht verstandiger om je af te vragen wat het motief is voor een overheid om Bitcoin te verbieden. En stel dat jouw overheid dit doet, waar ga jij dan je tijd en energie in opslaan zonder dat het afneemt in koopkracht? Een verbod op Bitcoin is echter slechts een politiek statement dat in de praktijk niet kan worden nageleefd. De eerste overheid die zo’n verbod heeft ingevoerd moet er nog in slagen de nieuwe wetgeving na te leven. Het enige dat repressieve overheden bereiken met dit soort symboliek, is bewijzen dat Bitcoin daadwerkelijk niet te stoppen is. Hierdoor wordt het alleen maar meer waard.
Mensen die in aanraking komen met Bitcoin maken een vrijwillige keuze om er hun tijd en energie in op te slaan. Het is daarom niet alleen praktisch makkelijker maar ook moreel superieur aan fiatgeld. Bitcoin staat voor waarheid, integriteit en onomkeerbare consequenties. Proof of Work maakt de kosten om het netwerk te veranderen te hoog voor wie dan ook om langdurig vol te houden en juist die resistentie maakt het waardevol. In een wereld waarin eenvoud, flexibiliteit en snelheid ons efficiëntie winsten opleveren, is vrijwel alles te manipuleren en veranderen. Hierdoor is een niet te veranderen protocol van onschatbare waarde. De consensus regels van Bitcoin zitten nog zwaarder vast dan het zwaard van koning Arthur en worden verdedigd door een zwerm vrijwillige noderunners en het wereldwijde elektriciteitsnetwerk.
Bitcoin, een zwart gat voor monetaire waarde
Alle andere middelen ter wereld lekken energie en waarde, dus vraag jezelf eens af waarom je iets anders wilt bezitten dan Bitcoin? Het lekt geen waarde, de circulerende hoeveelheid is in de toekomst zelfs deflatoir. Mensen raken immers zo nu en dan hun private keys kwijt waardoor de verloren munten waarschijnlijk nooit meer uitgegeven kunnen worden. Het is een gesloten monetair systeem dat alle andere activa waarin mensen waarde opslaan stript van hun monetaire premium tot hun gebruikswaarde. Hierdoor zuigt het als een zwart gat alle monetaire waarde van andere goederen op. Het elimineert de noodzaak, en het risico van derde partijen waardoor je 100% verantwoordelijk bent over jouw tijd, energie en vermogen.
Doordat Bitcoin immuun is tegen politieke inmenging verhoogt het de kosten voor tirannie. Hierdoor vindt er een machtsverschuiving plaats van de politieke klasse naar de productieve klasse. Het versterkt de positie van 8 miljard mensen die nu geen toestemming meer nodig hebben om deel te nemen aan een wereldwijde economie. Simpelweg door de private keys op te slaan en te bewaren, geeft Bitcoin eigendomsrechten aan mensen die niet voldoende vermogen bezitten voor dure investeringen zoals vastgoed. De bewaking van eigendomsrecht verschuift van een wisselwerking tussen de rechterlijke en uitvoerende macht, naar cryptografie. Bitcoin brengt rust en voorspelbaarheid op de lange termijn, omdat ons spaargeld niet kan worden verwaterd of geconfisqueerd. Dit brengt ruimte voor persoonlijke en spirituele ontwikkeling en deze luxe, is niet te koop.
Financiële onafhankelijkheid
Nu we andere activa hebben doorgenomen is het tijd om nog eens na te denken over het begin van dit artikel. Is Bitcoin een manier om snel rijk te worden? Bitcoin is een gesloten monetair systeem waarop een absoluut schaarse eenheid van waarde circuleert. Wie zich realiseert dat dit het geval is, kan de conclusie trekken dat de koopkracht van Bitcoin ten opzichte van andere goederen en diensten op de lange termijn zal toenemen. Deflatie is namelijk het gevolg van een productiviteitsverhoging en efficiëntieverbeteringen. Bitcoin elimineert externe risico’s waardoor ieder individu persoonlijke verantwoordelijkheid kan dragen over zijn vermogen. Het reguleert eigendomsrecht via Proof of Work en verdedigt het door middel van cryptografie. Dit, is de financiële onafhankelijk die we terug kunnen claimen via Bitcoin.
In dit artikel heb je kunnen lezen waarom met geld geen rendement gegenereerd kan worden. Rendement komt namelijk altijd ergens vandaan. In tegenstelling tot rendement is het echter toenemende koopkracht wat belangrijk is voor onze maatschappelijke economische situatie. In dit opzicht maakt Bitcoin niemand snel fiatrijk, we krijgen ook niet zomaar meer Bitcoin. Toch is het op zijn unieke manier extreem waardevol. We kunnen nu vreedzaam sparen zonder monetaire energie te lekken, totdat we ons geld willen uitgeven of investeren in iets waardevols. Voor onszelf, onze sociale kring, of voor de mensheid. Bitcoin is daarom geen investering, toch creëert het financiële onafhankelijkheid.
Financiële onafhankelijkheid via het ultieme eigendom
Bitcoin is een uniek type eigendom omdat het geen fysieke vorm heeft en volledig digitaal is. Dit betekent dat het niet kan worden vernietigd, gestolen of beïnvloed door externe factoren zoals inflatie of veranderingen in het beleid van centrale banken. Bovendien is Bitcoin gedecentraliseerd, wat betekent dat er geen centrale autoriteit is die de waarde ervan kan bepalen of de transacties kan controleren. In plaats daarvan wordt het netwerk beheerd door de deelnemers zelf, die transacties valideren en ervoor zorgen dat er nieuwe Bitcoin in omloop komen.
Door deze eigenschappen biedt Bitcoin een vorm van eigendom die uniek is in de geschiedenis van geld en financiën. Het is namelijk niet afhankelijk van een regering of financiële instelling. Het biedt mensen over de hele wereld de mogelijkheid om hun rijkdom op een veilige, onafhankelijke en betrouwbare manier op te slaan. Dit maakt Bitcoin een ultieme vorm van eigendom, die niet alleen de potentie heeft om de toekomst van geld te veranderen, maar ook de manier waarop mensen waarde opslaan en overdragen.
Dank je wel voor het lezen van dit artikel! Mijn artikelen zijn educatief van aard en gebaseerd op verifieerbare bronnen die ik gebruikt heb voor mijn werk. Ik hoop dat ze nuttig zijn en je inspireren te bouwen aan een betere toekomst. Ben je op zoek naar meer informatie lees dan ook mijn andere artikelen. Bezoek mijn dienstenpagina wanneer je persoonlijke hulp wilt omtrent Bitcoin en op mijn partnerspagina vind je exclusieve kortingscodes op Bitcoin producten. Ook kun je hier je eigen Bitcoin toolkit samenstellen! Bekijk de pagina's Bitcoin kopen, hardware wallets, software tools of bekijk de selectie Bitcoin boeken. Ben je klaar met de fiat wereld, dan zoek je hier je nieuwe Bitcoin baan!
Doneer hier een paar Satoshi's als bedankje voor het schrijven van dit artikel!
Schrijf je ondertussen in voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuws, artikelen en speciale aanbiedingen die ik voor jullie selecteer!
Comments