top of page
  • Foto van schrijverAaron

#10 - Bitcoin vs. crypto: wat is het verschil?

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2023

Ik kan me voorstellen dat je alle informatie uit de eerdere artikelen even op je moet laten inwerken. Bitcoin is geen alledaags verschijnsel en het klinkt ook bijna te mooi om waar te zijn. Een nieuw zelfregulerend monetair systeem dat op alle fronten beter is dan de vormen van geld die we als mensheid ooit hebben gekend. De negatieve effecten van zwak geld en centralisatie zijn dus op te lossen? En jij bent hier toevallig mee in aanraking gekomen? Je hoofd ontploft waarschijnlijk van de vragen. “Wat zijn de implicaties hiervan?” “Heeft Bitcoin de potentie om nog enorm in waarde te stijgen?” "Ik kan zeker beter op zoek naar de nieuwe Bitcoin?” “Zie ik niet iets heel belangrijks over het hoofd?” “Is het wel legaal?"

En nu?

Je bent niet de eerste die zo denkt en alle vragen die je hebt zijn volkomen normaal. Het is logisch dat je wereldbeeld getest wordt zodra je voor het eerst in aanraking komt met Bitcoin. En dat is positief, het betekent dat je ervoor open staat om je wereldbeeld in twijfel te trekken. Het stelt je ook in staat om verder te kijken dan Bitcoin als een speculatief middel. Het is echter niet heel verstandig om nu roekeloos actie te ondernemen door bijvoorbeeld te diversificeren in de overweldigende zee van duizenden “cryptocurrencies”. Er is veel te leren over Bitcoin en geloof me, je bent niet de enige die nu razend enthousiast en nieuwsgierig is! Wil je voorkomen dat je onnodige of onherstelbare financiële fouten gaat maken, lees dan verder in dit artikel. Heb je de eerdere artikelen nog niet gelezen? Doe dit dan vooral nog even!


Bitcoin is beter dan crypto


Waarschuwing Om te beginnen, maak vooral niet de veelgemaakte fout door te denken dat een bepaalde altcoin de nieuwe Bitcoin is. Die race is al gespeeld en Bitcoin, als monetaire innovatie, heeft hem met vlag en wimpel gewonnen. Achter praktisch elke altcoin, ook degene die zich voordoen als “gedecentraliseerd”, zit een groepje mensen dat aan de touwtjes trekt. Bitcoin onderscheidt zich als innovatie van elke fiatvaluta of “crypto project”, omdat het geen gecoördineerd centrum heeft. Er is geen leider en niemand is de baas. Bitcoin is geen “project”, het functioneert volledig automatisch als een monetair systeem. Dus waarom zou je de historische fouten die zijn gemaakt met commodity's, edelmetalen en fiatgeld, overdoen in digitaal geld? Waarom zou je de mensen die beslissingen maken bij de centrale bank vervangen voor een groepje onbekende mensen achter een altcoin project? De Bitcoinrevolutie maakt het mogelijk om geldcreatie uit handen te nemen van mensen, van wie dan ook.


Ook al zijn er een ontelbaar aantal cryptocurrencies, ze zijn bijna allemaal onder te verdelen in 3 groepen cryptoactiva:


  • cryptovaluta die de concurrentiestrijd aangaan met fiatvaluta’s en Bitcoin;

  • bedrijven die een eigen token lanceren voor bijvoorbeeld smart contracts, defi, web3, etc.;

  • regelrechte scams.

Allereerst, de projecten die zich daadwerkelijk voordoen als geld, kun je vergelijken op de eigenschappen van geld met Bitcoin en dan is er geen één die in de buurt komt. Iedere cryptocurrency doet concessies op fundamentele eigenschappen van geld. Bijvoorbeeld qua beveiliging, monetair beleid of centralisatie. Los daarvan, welke altcoin heeft na al die jaren daadwerkelijk een netwerkeffect qua gebruikers? De andere groep cryptoactiva, zijn digitale bedrijven die een token uitgeven om hun project te financieren, of nog erger, puur om zichzelf te verrijken. Indien het hen daadwerkelijk om innovatie ging, bouwden ze een “project” waarin neutraal geld functioneert, zoals Bitcoin. Een voorbeeld hiervan is het Lightning netwerk, of andere bedrijven die Bitcoin implementeren als betalingsrails of valuta. Dan blijft er een normaal bedrijf over dat een digitale service verleent, de eigen interne token wordt dan volledig overbodig. Het zou wat zijn als elke dienstverlener zijn eigen token zou moeten creëren om normaal te kunnen functioneren, dan is er iets goed mis met het bedrijfsmodel. Normale bedrijven verdienen geld doordat ze via hun product of dienst waarde creëren voor de samenleving, niet door een digitale token te verkopen.

Extern geld ophalen om een project te financieren kan daarnaast ook via de uitgifte van aandelen. In Nederland heb je de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en in bijvoorbeeld Amerika de Securities and Exchange Commission (SEC). Dit zijn organisaties die toezicht houden op de financiële markten om, zogezegd, de consument en het financiële systeem te beschermen. Nu zeg ik niet dat dit de meest efficiënte manier is, of dat dit opgelegde systeem ethisch gezien acceptabel is. Maar zolang er wetten en regels zijn, is het overtreden hiervan strafbaar.


Bedrijven die geld ophalen zonder te voldoen aan de regelgeving van bijvoorbeeld de Amerikaanse SEC, geven illegale “securities” uit. Wat gebeurt er met dit soort cryptotokens zodra deze projecten worden stilgelegd door financiële autoriteiten en de betrokkenen een gevangenisstraf boven het hoofd hangt? Zou je denken dat het project gedecentraliseerd genoeg is en er geen single point of failure is binnen de groep mensen die het project leiden? Of dat de exchanges waarop deze tokens worden verkocht, ze zullen blijven verhandelen? Er bestaat een woord voor deze projecten: “Dino”, oftewel decentralized in name only.

De hoeveelheid scams in de “crypto industrie” is zeer hoog. Altcoiners zijn, of onetisch en een scammer, of ze zijn een onbewust slachtoffer en worden gescamd. Dan heb je nog mensen die een altcoin lanceren in de overtuiging dat ze daadwerkelijk een beter monetair systeem kunnen ontwikkelen dan Bitcoin. Hier is sprake van een gebrek aan kennis, arrogantie of incompetentie. Wellicht zelfs een combinatie van alle drie. De manieren waarop oplichters via hun “crypto project” mensen geld afhandig maken is zeer uiteenlopend. Wees op je hoede, oprichters dumpen na verloop van tijd altijd hun eigen coins, zodat jij met het verlies en waardeloze munten achterblijft.

Het is belangrijk je te realiseren dat Bitcoin geen “crypto” is. Crypto staat voor cryptografie en dit is slechts een onderdeel van Bitcoin. Net als dat cryptografie een onderdeel is in digitale beveiliging zoals https en wachtwoorden. Door Bitcoin weg te zetten als crypto mis je de innovatie, Bitcoin is hard geld en zal een onvoorstelbare impact hebben op de samenleving zoals we die nu kennen. Door de onvoorspelbaarheid van inflatie weg te nemen uit ons geld, ontneemt Bitcoin een ongewenst aspect dat komt kijken bij hedendaagse financiën. Hierdoor kunnen ondernemers zich weer volledig focussen op hun corebusiness: een waardevol product of dienst leveren aan hun klanten. Ondernemers hoeven zich niet meer gedwongen te voelen om kleinere hoeveelheden te verkopen voor hetzelfde geld, of andere vormen van krimpflatie waarmee de stijgende inflatie momenteel wordt verbloemd. Er hoeft zogezegd geen water meer bij de wijn gedaan te worden. Er kan nu weer worden gespaard in een vorm van geld die zijn waarde behoudt over tijd. Dit creëert rust en balans voor ondernemers, dat is ontzettend veel waard en vertaalt zich op termijn naar een betere kwaliteit goederen en diensten.krimpflatie en verbloeming van inflatie

Doe je eigen onderzoek

Ik ben gestart met deze artikelen op Bitcoin-Partner om te zorgen dat andere mensen minder tijd hoeven te steken in het leren over geld. Je kunt altijd een keer goed onderzoek doen naar individuele altcoins, maar je tijd is te kostbaar om cruciale fouten te maken. Je hebt niet voor niets in de eerste artikelen geleerd wat geld is en hoe dit zich verhoudt tot jouw tijd en energie. Neem deze kennis mee zodra je het idee krijgt dat een bepaalde cryptoactiva interessant is en laat je niet misleiden. Bitcoin is uniek en door er meer onderzoek naar te doen, zal je kennis en overtuiging groeien. Ik raad je in eerste instantie aan om te controleren wat je op deze site hebt gelezen en via andere bronnen te verifiëren wat je hebt geleerd. Bouw wat overtuiging op, doe je eigen onderzoek en voorkom dat je halsoverkop kostbare fouten maakt. Lees kwalitatieve boeken en luister naar een aantal goede podcasts. Wanneer je vragen overhoudt kun je altijd nog een consult inplannen bij Bitcoin-Partner.


Wanneer we terugdenken aan de tijd van de protestantse reformatie kunnen we een vergelijking treffen tussen de boekdrukkunst en het internet. De staat heeft inmiddels de historische rol van de kerk overgenomen als onbetwiste autoriteit in de samenleving. Op dezelfde manier dat mensen vroeger meer informatie ter beschikking kregen via boeken, zo hebben we door het internet nu altijd en overal toegang tot bijna alle informatie ter wereld. Dit geeft het individu een onvoorstelbaar hulpmiddel dat ertoe heeft geleid dat informatie nu ook razendsnel, wijdverspreid gedeeld kan worden. Hierdoor komen niet alleen de incompetentie en corruptie binnen overheden aan het licht, de verspreiding van informatie over het internet heeft ook geleid tot de ontdekking van Bitcoin. Bitcoin is de moderne innovatie die financiële vrijheid mogelijk maakt voor het individu. Door de geschiedenis heen hebben mensen hun tijd en energie opgeslagen in verschillende spaarmiddelen. Laten we vooral leren van de keuzes die in het verleden zijn gemaakt, juist nu we toegang hebben tot deze kennis.


De steen der wijzen Waarschijnlijk kent iedereen de oude verhalen over de alchemisten die de steen der wijzen probeerden te creëren. Een steen die het mogelijk maakte om normale metalen om te zetten in edelmetalen. De eerste wetenschapper die erin zou slagen, zou waarschijnlijk ongelooflijk rijk zijn geworden. Echter, met de wetenschap van nu en de kennis die beschikbaar is over geld, weten we ook dat de steen der wijzen ertoe zou hebben geleid dat de waarde van goud of zilver nagenoeg zou worden vernietigd. De waarde van edelmetalen zit hem juist in het feit dat er veel tijd en energie gespendeerd moet worden om goud te delven en/of te vernietigen. Wanneer goud nagenoeg gratis kan worden geproduceerd, wordt het een soort fiatvaluta en verrijkt het slechts de mensen die toegang hebben tot deze steen der wijzen.

Het proces dat zou moeten leiden tot de creatie van de steen der wijzen werd “het grote werk” genoemd. Voor even leek het alsof overheden een synthetische steen der wijzen hadden geproduceerd met de creatie van fiatvaluta. Fiatvaluta maakte het mogelijk waarde toe te schrijven aan stukjes papier door het los te koppelen van goud. Er is zo door de jaren heen veel tijd en energie gestoken in “het grote werk”, totdat Satoshi Nakamoto op het toneel verscheen. Satoshi leerde van de vele mislukte pogingen tot het creëren van goud, de tekortkomingen van fiatgeld maar ook van de mislukte pogingen tot het creëren van digitaal geld. Bitcoin is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet de eerste digitale valuta. Bitcoin is de eerste die werkt. Satoshi maakte gebruik van de beschikbare kennis op het internet en combineerde verschillende digitale componenten uit de vele eerdere pogingen tot wat we nu kennen als Bitcoin.


40 jaar geschiedenis van digitaal geld
Bitcoin is het resultaat van 40 jaar onderzoek en ontwikkeling.


Digitale schaarste en een netwerkeffect eromheen kunnen maar één keer worden ontdekt. Zoals alchemisten de steen der wijzen probeerden te creëren, zo heeft Satoshi de eigenschappen van goud en geld bestudeerd, verbeterd en Bitcoin gecreëerd. Het grote werk heeft zo uiteindelijk geleid tot de creatie van Bitcoin. Zodra we als mens eenmaal doorkregen hoe geld gemaakt kon worden, was het gezien de menselijke natuur, onvermijdelijk dat dit over en over geprobeerd zou worden. Door de komst van het internet en verspreiding van informatie hebben we miljoenen jaren aan leerervaring en kennis tot onze beschikking. Hierdoor was het mogelijk om Bitcoin te creëren en de best mogelijke vorm van geld te laten circuleren op het meest betrouwbare boekhoudkundige netwerk.

Altcoiners lijken hier niets van te hebben geleerd en proberen op dezelfde manier nu een digitale steen der wijzen te creëren, met Bitcoin als voorbeeld. Maar, wanneer je een steen verft met een gouden kleur geef je het nog niet de eigenschappen van goud. Bitcoin doet nog exact hetzelfde als na de mining van het genesisblock: werken aan het volgende blok en daarna het volgende en daarna het volgende. Simpelweg het kopiëren van de Bitcoin software creëert geen alsmaar groeiend gedecentraliseerd ecosysteem en netwerkeffect met gebruikers, wallets, nodes en miners. De creatie van iets waardevols als Bitcoin is daarom een “once in a lifetime” gebeurtenis. Alle mensen die tijd en energie verspillen aan altcoins zullen hier in de loop der jaren economisch voor worden afgestraft. Los daarvan, wie een altcoin lanceert en zichzelf verrijkt met het geld van onwetende mensen, moet misschien een keer goed in de spiegel kijken. Bitcoin is de meest ethische vorm van geld omdat de uitvinder zichzelf niet heeft verrijkt, het monetaire beleid ligt vast en kan niet meer worden veranderd. Sterker nog, Satoshi heeft zelf het eerste blok gemined en het duurde maar liefst vijf dagen tot de eerste gebruiker zich aansloot bij het netwerk en het tweede blok had gemined. Ondertussen is er een globale competitie tussen miners gaande waarin gemiddeld elke 10 minuten een andere miner wordt beloond voor het vinden van een nieuw blok. Dit gebeurt sinds 2009, terwijl ik dit schreef, nu jij dit leest en hoogstwaarschijnlijk gaat dit door, elke 10 minuten gedurende de komende millennia. Het is nog zo onvoorstelbaar vroeg…


Wat is er mis met altcoins? We weten dat fiatvaluta in het leven zij geroepen om de tekortkomingen van goud en zilver in de wereldhandel op te vangen. Edelmetalen waren beter bestand tegen menselijke invloed en waardevast over een langere tijd. Papiergeld is lichter, beter draagbaar en makkelijker onder te verdelen dan edelmetalen maar viel ten prooi aan menselijke beïnvloeding. De mensen die een altcoin lanceren met de beste bedoelingen missen in dit opzicht een aantal belangrijke aspecten. Bitcoin combineert de kracht van goud met het voordeel van fiat, maar dan in beide opzichten beter. Een altcoin kun je zien als een extra laag op Bitcoin maar dan met een eigen token en eigen regels. Hierin ligt ook één van de redenen waarom altcoins het afleggen tegen Bitcoin. Ze herintroduceren vertrouwen in menselijke invloed en negeren het hardste geld wat er bestaat door te kiezen voor een eigen token. Geld is het meest geschikte middel om onderlinge transacties af te handelen. De snelheid waarop dit plaatsvindt is een functie van een betalingsnetwerk, niet van geld zelf. Een betalingsnetwerk is de rails waarover de uitwisseling van waarde plaatsvindt. Als we die vergelijking naar Bitcoin doortrekken is Bitcoin het geld op een settlementnetwerk en bijvoorbeeld Lightning of Liquid een betalingsnetwerk. Altcoins komen simpelweg te kort op de mate waarin menselijke invloed nog een rol speelt:

  • gebrek aan waardevastheid over een langere tijd;

  • komt tekort op netwerk beveiliging;

  • herintroduceert vertrouwen;

  • vatbaarheid voor censuur en financiële onderdrukking.


De mensen achter altcoinprojecten erkennen doorgaans wel dat Bitcoin een bijzonder fenomeen is, maar proberen vervolgens mee te liften op het succes. Dit doen ze door ten koste van anderen er zelf beter van te worden. De mensen die hier intrappen zijn helaas goedgelovig en plaatsen te veel vertrouwen in de medemens. Dit zijn mooie eigenschappen, maar zijn niet meer nodig in geld sinds Bitcoin vertrouwen in anderen overbodig maakte. Je kunt sommige mensen af en toe voor de gek houden, maar je kunt niet iedereen voor altijd voor de gek houden. Bitcoiners hebben door dat het nodig is om de kritische vragen te stellen en dat zou iedereen eens moeten doen. Waarom is het nodig om geld te creëren uit niks en waarom kunnen slechts sommige mensen dit? Hoe lost de creatie van geld uit niets precies de problemen op in de wereld, of hoe creëert het welvaart? Als dat namelijk zo makkelijk zou zijn, waarom bestaat er dan nog armoede in de wereld? Onderaan de streep bestaat er geen kluis die je beschermt tegen het monetaire beleid van een centrale bank en daarom bestaat Bitcoin. Maak niet dezelfde fouten in digitaal geld, want er is geen hardware wallet die je beschermt tegen het monetaire beleid van een altcoin.

Terwijl Bitcoin het wereldwijde monetaire probleem oplost, de menselijke invloed op de creatie van geld, proberen altcoiners zakelijke problemen aan te pakken zoals snellere transacties. Een razendsnel betalingsnetwerk lanceren waarop een token functioneert die niet de eigenschappen heeft van hard geld, is als een auto zonder motor verkopen die rijdt door er een paard voor te spannen. Met competitie in geld is niets mis, een gezonde economie bevat ook concurrentie tussen verschillende goederen en diensten. Het toevoegen van extra tokens lost echter geen probleem op, het voegt enkel frictie toe en een obstakel in globale samenwerking. Wat de wereld nodig heeft is een open, globaal monetair systeem dat zelfregulerend werkt. Bitcoin neemt zo de frictie weg die nationale valuta hebben opgelegd.


Dit artikel is in geen enkel opzicht een advies of uitnodiging om je fiat of crypto portfolio om te zetten in Bitcoin. Maar weet wel, zodra er weer een shitcoin scam opblaast, de volgende crypto-exchange omvalt, de centrale bank weer nieuw geld print of de aankomende inflatiecijfers onverwacht hoog uitvallen, dat je ook gewoon je vermogen in Bitcoin had kunnen bewaren. Je had verantwoordelijkheid kunnen nemen over jouw geld, het bestaan ervan kunnen verifiëren met je eigen node en jouw tijd en energie kunnen beveiligen met jouw persoonlijke hardware wallet. Je kunt nu niet meer zeggen, ik wist het niet.

Je hebt altijd een keuze.


Ben je benieuwd naar het lightning netwerk? Lees dan hier het volgende artikel!

Dank je wel voor het lezen van dit artikel! Mijn artikelen zijn educatief van aard en gebaseerd op verifieerbare bronnen die ik gebruikt heb voor mijn werk. Ik hoop dat ze nuttig zijn en je inspireren te bouwen aan een betere toekomst. Ben je op zoek naar meer informatie lees dan ook mijn andere artikelen. Bezoek mijn dienstenpagina wanneer je persoonlijke hulp wilt omtrent Bitcoin en op mijn partnerspagina vind je exclusieve kortingscodes op Bitcoin producten. Ook kun je hier je eigen Bitcoin toolkit samenstellen! Bekijk de pagina's Bitcoin kopen, hardware wallets, software tools of bekijk de selectie Bitcoin boeken. Ben je klaar met de fiat wereld, dan zoek je hier je nieuwe Bitcoin baan!

Doneer hier een paar Satoshi's als bedankje voor het schrijven van dit artikel! Schrijf je ondertussen in voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuws, artikelen en speciale aanbiedingen die ik voor jullie selecteer!

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page